Регионален исторически музей - Русе представя в зала Княз Александър I“

...
Регионален исторически музей - Русе представя в зала Княз Александър I“
Коментари Харесай

Бойният арсенал на траките гостува в Русе

Регионален исторически музей - Русе показва в зала „ Княз Александър I “ изложбата „ Тракийско въоръжение от I хил. прочие Хр. “ Гостуващата галерия е дело на Регионален исторически музей – Шумен.
Колекцията от въоръжение е резултат на дългогодишната активност на музейните експерти от музея в Шумен и наброява близо 4000 единици. Голяма заслуга за основаването на сбирката е на починалия към този момент Георги Атанасов, завеждащ отдел „ Античност “ в продължение на повече от 40 години (от 1975 година до 2006 г.). Същият е създател на редица публикации, отдадени на въоръжението на античните траки.
Голяма част от материалите в сбирката са резултат на археологически изследвания на селища и некрополи на територията на Шуменска област. Повечето предмети са събрани от село Драгоево.
Посетителите могат да видят в зала „ Княз Александър I “ 125 предмета от фонда на шуменския музей. Нападателното въоръжение е показано от криви ножове, къси двуостри мечове - акинаци, бойни брадви, върхове на копия и стрели, оловни тежести за прашка, част от които имат надписи. Впечатляват откритите калъпи за отливане на бронзови стрели, показващи увеличеното произвеждане на оръжия от локалните майстори.
Защитното въоръжение е по-слабо показано. Експонатите са най-вече от изследванията на тракийските некрополи. Показаните бронзови и стоманени шлемове, ризници и нагръдници са открити в тракийските некрополи край Браничево, Кълново и Кьолмен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР